Meer over tetanus

Wat is tetanus?

Tetanus is een nogal ernstige ziekte die behoorlijk besmettelijk is. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die via een wondje het lichaam binnenkomt. De symptomen zijn over het algemeen heftige spierkrampen. Wanneer iemand tetanus krijgt heeft dit ernstige gevolgen voor de gezondheid en is levensbedreigend. Door te vaccineren tegen deze ziekte kan tetanus worden voorkomen.

Hoe krijg je tetanus?

Tetanus vaccinatie
Tetanus komt via een wond je lichaam binnen. Vuil en vooral straatvuil zijn meestal de veroorzakers. Wanneer men een val maakt op straat dan kan dit een wond veroorzaken. Clostridium tetani is de tetanusbacterie die je na 3 tot 21 dagen ziekteverschijnselen kan geven.

Ziek worden
Wanneer iemand een tetanusinfectie heeft opgelopen door bijvoorbeeld een val op straat of in aanraking is geweest met paarden(mest) met een open wond, dan zijn de symptomen spier verkrampingen. Spierkrampen kan iemand ademhalings- en slikproblemen geven. Mocht je tetanus op een of andere manier hebben overleefd dan geeft dat niet de bescherming voor een volgende besmetting. Het krijgen van tetanus kan alleen maar beschermd worden door een vaccinatie.

Vaccinatie
Vóórdat het vaccin werd ingevoerd in Nederland stierven er elk jaar 50 mensen aan deze ziekte. Vanaf 1952 tot heden is het verplicht om gevallen met tetanus te melden. In 1960 waren dat bijvoorbeeld nog 31 gevallen. In 1998 waren dat 5 gevallen. Van 2000 t/m 2008 was er geen meldingsplicht. In 2011 werd er een melding gemaakt van 5 tetanusgevallen. Tot en met de jaren ’70 stierven er nog regelmatig mensen aan deze ziekte in Nederland. Tegenwoordig is dat met de goeie inentingen bijna nihil.

DTP inenting
In combinatie met een aantal andere vaccinaties krijgen kinderen van 2 maanden oud hun eerste DKTP-inenting. De volgende vaccinaties zijn dan met 3, 4 en 11 maanden. Wanneer een kind 4 jaar is krijgt het nog een inenting met DKTP. De laatste is rond de 9e verjaardag maar dan zonder de kinkhoest. Een DTP vaccinatie biedt ongeveer 10 jaar bescherming tegen tetanus.

Wanneer laten vaccineren?

Wanneer je na 1 januari 1950 bent geboren dan heb je waarschijnlijk alle vaccinaties gehad. Eén DTP-vaccinatie biedt dan bescherming voor de volgende 10 jaar. Wanneer je voor deze datum bent geboren of nooit de vaccinaties hebt gehad, dan wordt geadviseerd om 3 x een prik te halen.

Een DTP-vaccinatie wordt vrijwel voor alle landen aangeraden behalve;

  • West-Europa
  • Noord-Amerika
  • Nieuw-Zeeland en Australië

Warme landen

Je hebt ook meer kans om in warmere landen tetanus te krijgen. De hygiëne laat soms wel wat te wensen over. Ook wanneer je naar een land gaat als Turkije is een tetanus-vaccinatie verstandig. De meeste mensen denken er niet aan wanneer ze naar Oost-Europa gaan om vakantie te vieren om voor die tijd een inenting te halen. Wil je zorgeloos op vakantie zonder je druk te maken over vervelende ziektes of aandoeningen neem dan contact op met je huisartsenpraktijk. Zij kunnen je meer vertellen hoe alles in zijn werk gaat. De rest lees je op vakantiemagazine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *