Hepatitis-A is een ziekte die je kunt krijgen door een virus. Een aantal weken nadat je besmet bent geraakt met dit virus gaat de lever ontsteken en treed er geelzucht op. Daarom word deze ziekte ook wel de besmettelijke geelzucht genoemd. Hepatitis-A komt over de hele wereld voor maar in Nederland komt het weinig voor. Iedereen die de ziekte nog niet heeft gehad kan worden besmet en ziek worden. Iemand die al eerder deze ziekte heeft gehad krijgt deze niet nog een keer.
Geelzucht word overgebracht door besmet voedsel en water. Let daarom dus op met bijvoorbeeld kraanwater of ijsblokjes. Ook word er gezegd: Cook it, peel it, boil it or forget it! Dus als het niet gekookt word of geschild word blijf er dan maar gewoon vanaf om de kans van besmetting te verminderen. Ook via de onlasting is het mogelijk om het virus te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een besmette toiletbril, spoelknop, kraan, deurkruk etc. Daarnaast is het ook nog over te dragen door sexueel contact.
Vaccinatie tegen hepatitis-A is mogelijk – lees er hier meer over!
Het is een ziekte die op zich vrij goedaardig verloopt. Je bent wel beroerd maar nadat je de geelzucht hebt gehad en beroerd bent geweest knap je geleidelijk aan weer op. Je bent erg moe en lusteloos en het heeft een langdurige herstelperiode. Het geneest van zelf en er worden geen medicijnen gebruikt.
Heb je nog meer tips voor vakantiemagazine, laat een berichtje achter
Kun je hepatitis-a ook voorkomen?
Je kunt je zelf laten vaccineren om het te voorkomen. Maar daarnaast is ook een goede hygiëne erg belangrijk. Bijvoorbeeld goed de handen wassen voor het eten en na het toilet bezoek. Als je weet dat iemand hepatitis-a heeft dan is het een goed idee om die persoon zijn eigen toilet te laten gebruiken. Deze moet minstens 1 keer per dag worden schoongemaakt.