Top 6 fietsroutes om te fietsen in Frankrijk

top6fietsroutesomtefietseninfrankrijk.jpeg

Frankrijk is een land voor iedereen. Zowel per auto als per fiets, kun je het Franse landschap bewonderen. Bovendien zijn er avontuurlijke fietsroutes te vinden. Frankrijk kent vele bergketens, zoals de Franse Alpen, de Pyreneeën en de Jura. Fiets langs pittoreske bergdorpjes en ontdek de Franse cultuur. Hieronder worden de zes mooiste Franse fietsroutes op een rij gezet. De bergachtige routes zijn uitermate geschikt voor elektrische fietsen.

1. La Route Napoléon

Deze 328 kilometer lange fietsroute, staat in het teken van de Franse heerser “Napoléon”. De generaal heeft een tijd op het eiland “Elba” gevangen gezeten. Hij gebruikte deze route tijdens zijn ontsnapping. De historische route leidt je door de mooiste steden, zoals “Grenoble” en de beroemde stad “Cannes”. Verder kun je het avontuurlijke Zuid-Franse berglandschap ontdekken. Pauzeer even op een uitzichtpunt en geniet van een panoramisch uitzicht. Er zijn veel hoogteverschillen op de route. Voor wielrenners is dit een intensieve fietstocht. E-bikes kunnen deze hoogteverschillen makkelijk aan.

2. Le Tour du Bourgogne

Deze indrukwekkende fietsroute in Bourgondië, loopt in een cirkel. Je komt dus weer bij de plaats uit, waar je aan de route bent begonnen. De route is maar liefst 800 kilometer lang. Je hebt weinig met hoogteverschillen te maken. Daarom kunnen beginners deze route ook prima fietsen. De route is veelzijdig en loopt door de binnenlanden. Je komt langs kanalen, rivieren, traditionele Bourgondische dorpen, jaagpaden en mooie oude spoorweglijnen. Het is een rustige fietsroute, zonder drukke wegen.

3. La Véloscénie

Dit is een fietsroute, waar veel fietsers gebruik van maken. Je kunt in Parijs starten en fietst dan richting de Atlantische kust. Je komt dan langs “Mont-Saint-Miche”, een bijzondere stad. Dit is een kleine en compacte stad, die op een rots is gebouwd. Hierdoor heeft de stad een magische en unieke uitstraling.

De route heeft bovendien nog veel andere hoogtepunten. Daardoor is de route extra spectaculair. De route staat vooral bekend om haar historische bouwwerken zoals de Notre-Dame. Hier kun je de route bijvoorbeeld beginnen. Je fietst vervolgens langs het Paleis van Versailles, het kathedraal van Chartres en Maintenon. Daarnaast ontdek je de Franse wildernis, doordat je drie prachtige natuurparken passeert. De sportievelingen kunnen de route van 450 kilometer, in zijn geheel maken. Maar een gedeelte is natuurlijk ook mogelijk.  

4. Grande Traversée du Jura

De Jura is een mooi en bergachtig gebied, in het Oosten van Frankrijk. Je vindt hier de Grande Traversée du Jura. Door de hoogteverschillen, is deze fietsroute een ware uitdaging voor mountainbikeliefhebbers. Naast bergketens, vind je er ook mooie heuvelachtige weilanden, watervallen, rivieren en oude dorpjes. Je start je tocht meestal in “Mandeure” en komt in “Hauteville-Lompnes” weer uit. Er zijn zelfs plaatsen, waar je met de fiets, een skilift in moet. Dit geeft een extra avontuurlijk gevoel. Elektrische fietsen zorgen er bovendien voor, dat je minder snel moe wordt.

5. Dolce Via

Dolce Via is een relatief korte fietsroute. Deze is slechts 70 kilometer lang. De fietsroute laat je kennismaken, met “de Ardèche”. Dit is een prachtig natuurgebied in Zuid-Frankrijk. Je fietst door de prachtige “Eyrieux-vallei”. In deze vallei vind je rivieren, bossen, meren, dalen en oude dorpjes. Bovendien kun je, behalve fietsen, deze route ook prima wandelen. Er zijn veel ruige en natuurlijke paden in het gebied. Daarom is het wel fijn, als je fiets over stevige (antislip)banden beschikt.

6. La Loire à Vélo

Deze lange fietsroute van 900 kilometer, laat je de Loire rivier ontdekken. De fietsroute ligt dan ook langs deze grote en mooie rivier. Je start je tocht in “Cuffy” en fietst door, naar de ruige Atlantische kust in het Westen van Frankrijk. De finish bereik je in “Saint-Brévin-les-Pins”. Hier kun je de prachtige stranden aan de Atlantische Oceaan bezoeken. Vooral cultureel erfgoed en oude bouwwerken staan centraal. Je vindt er dan ook indrukwekkende kastelen, oude kathedralen, fraaie wijngaarden en historische steden. Een hoogtepunt op de route is de “abdij van Fontevraud”.