Boekarest citytrip: dit wil je niet missen

boekarest

De hoofdstad van Roemenië is niet de bekendste bestemming voor een citytrip. Sommigen zijn bang dat de stad nog niet veilig genoeg is, omdat er behoorlijk wat armoede heerst na de communistische periode. Anderen denken dat er eigenlijk geen echte parels te vinden zijn, ook vanwege de armoede. Dit is echter een misvatting: Roemenië is behoorlijk in opkomst en Boekarest is een heel ontwikkelde stad. Het is bovendien een echte universiteitsstad, waardoor je er ook leuk kunt uitgaan. Wij verzamelden niet alleen 10 interessante en grappige weetjes over Roemenië, maar stelden ook alvast een top 5 voor Boekarest samen.

5 tips voor je Boekarest citytrip

Binnenkort een citytrip naar Boekarest? Wij verzamelden 5 bezienswaardigheden in Boekarest die je beslist niet mag missen.

1. Het Parlementsgebouw

Het Parlementsgebouw is een van de bekendste bezienswaardigheden van Boekarest. Het werd gebouwd in opdracht van Ceaucescu, de laatste communistische leider van Roemenië. Het bijzondere aan dit gebouw is dat vrijwel alle materialen uit het land zelf komen. Dat maakt het misschien nog een beetje mooier, maar ook triester. Voor de Roemenen zelf bleef er namelijk maar weinig over: alle grondstoffen die zij ook nodig hadden, gingen op aan de bouw van het paleis. Tijdens een rondleiding krijg je de bijzondere kroonluchters te zien, die soms wel meer dan 5 ton wegen. Alle kamers van het paleis bezichtigen zou een beetje te ver gaan: dat zijn er maar liefst ruim 2000!

2. Old Town Boekarest

De ‘old town’ van Boekarest, oftewel het oude stadscentrum, vind je bij Lipscani. Dit is een wijk, maar er is ook een straat met deze naam. In deze buurt vind je veel oude gebouwen, smalle straten en vooral veel gezellige winkels en restaurants. Het is een van de leukste uitgaansbuurten van Boekarest. Hier bruist het ’s avonds van leven en je komt er zowel toeristen als locals tegen, waardoor een gezellige mix ontstaat.

3. Muzeul Satului, oftewel het Dorpsmuseum

Muzeul Satului is het openluchtmuseum van Roemenië. Hier kun je zien hoe de mensen vroeger leefden in Roemenië. Er staan huizen en kerkjes zoals die er vele eeuwen geleden uit zagen en vaak worden er ook nog ambachten uitgevoerd. In het openluchtmuseum lopen mensen rond in klederdracht die je van alles over het museum en Roemenië kunnen vertellen. In het hoogseizoen heb je de meeste kans dat er activiteiten zijn.

4. Stavropoleos-kerk

Wanneer je bij de Stavropoleos-kerk aankomt, denk je wellicht: wat een klein gebouw, daar had ik meer van verwacht! Vroeger was hier namelijk ook een klooster bij, wat de kerk nu juist bekend heeft gemaakt. Dit klooster staat er echter niet meer, doordat het gebouw er slecht aan toe was, is het uiteindelijk helemaal gesloopt. De kerk is echter zeer de moeite waard. Er wordt nog steeds Byzantijnse muziek gezongen en er is een enorme bibliotheek. Ook staan er enkele kunststukken die al dateren uit het begin van de 18de eeuw. Als je iets typisch Roemeens wilt zien, dan is deze kerk zeker de moeite waard.

5. Het Atheneum

Dit gebouw vind je vlakbij het plein van de Revolutie, wat op zichzelf ook al de moeite van een bezoek waard is vanwege de historie. Maar waar je op het plein snel uitgekeken bent, kun je voor het Atheneum gerust even langer de tijd nemen. Dit neoklassieke concertgebouw ziet er niet alleen van buiten heel mooi uit, maar ook van binnen is het prachtig. Hier wordt elk jaar een festival gehouden ter ere van George Enescu, een van de bekendste componisten van Roemenië. Wil je alle aspecten van het gebouw beleven, boek dan zeker een concert in het Atheneum. De akoestiek is hier geweldig.

Hopelijk hebben we je met de bovenstaande tips al de nodige inspiratie gegeven voor jouw citytrip Boekarest!

Bekijk ook eens wat vakantie bij Nederlanders nu eigenlijk inhoudt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *